Spacer  

 

 
Line
 
Line
 Ante Gotovina Mirko Norac Bruno Busic Zvoko Busic
       
Forum:

   Hrvati AMAC forum

 
Hrvati AMAC - Hrvatski web portal
 
 
EKSKLUZIVNO ZA HRVATI AMAC  prof. dr. MIROSLAV TUDJMAN (1)

* Profesore Tuđman, kad ste se, ako se to tako može reći, počeli baviti politikom, da li ste imali neku viziju hrvatske države i kako ste je zamišljali? promjene?

-  Politikom sam se počeo «baviti» tek kao dio pokreta za stvaranje suverene i samostalne države Hrvatske. Prvo kao sudionik Domovinskog rata a potom kao državni dužnosnik dijelio sam onaj skoro fizički opipljivi entuzijazam i vjeru hrvatskog naroda u nacionalnu i osobnu slobodu, u pravo da sami određujemo svoju sudbinu,  da stvaramo nešto veliko i neponovljivo, da se rađa jedno novo razdoblje – jer smo vjerovali da je gotovo s komunizmom i političkom elitom samoupravnog socijalizma. Vjerovali smo i bili smo ponosni što smo vojno pobijedili JNA i vojsku pobunjenih Srba, i što smo se izborili za međunarodno priznanje. Kako se ostvarivala sloboda od – okupatora, od komunizma, od komunističkog jednoumlja, od jugoslavenskih i međunarodnih pritisaka – to sam se sve više počeo baviti promišljanjem i artikulacijom slobode za jednu sigurnu i modernu Hrvatsku..

* Koliko je ova današnja Hrvatska slična takvoj zamišljenoj državi?

- S emocionalnog stajališta ova današnja Hrvatska nije ona «zamišljena» država. Iako nema razloga da bih se odrekao bilo kojeg dijela vlastitog ili kolektivnog angažmana u njezinu stvaranju. Ponosan sam što sam bio aktivni sudionik toga vremena i što mi je povijest dala tu privilegiju da sudjelujem u tim zbivanjima. Međutim, neke su se okolnosti promijenile što je Hrvatsku ponovo dovelo u tešku situaciju, odnosno neki segmenti hrvatskog društva se nisu promijenili što koči brži razvitak Hrvatske. Prvo, procesi globalizacije i europskih integracija Hrvatskoj ostavljaju vrlo malo vremena za prilagodbu, dok su se za to razvijene zemlje pripremale desetljećima. Drugo, nasljeđe socijalističkog mentaliteta te vezanost za jugoslavenstvo i internacionalističku ideologiju,  omogućilo je onim grupama koje nikada nisu vjerovale i željele hrvatsku državu da svoje anacionalne stavove iskazuju kao militantni aktivisti civilnog društva i globalističkog pokreta. Kako su ključni hrvatski razvojni potencijali prepušteni strancima, sve to ima za posljedicu da je teško ili nemoguće danas u Hrvatskoj postići nacionalni konsenzus oko temeljnih vrijednosti na kojima je moguće graditi budućnost Hrvatske.

* Ako se prisjetimo kraja osamdesetih i početka devedesetih godina XX stoljeća u čemu vidite osnovnu razliku između Hrvatske i ostalih država pred kojima je stajalo ono što danas zovemo "tranzicijom"? Što mislite o tome koliko je hrvatski narod iskoristio iskoristio povijesnu priliku da konačno dođe do svoje države i mislite li da je ta povijesna prilika iskorištena u potpunosti? Je li ovo doista ona hrvatska država o kojoj smo svi mislili 1990? Jesmo li kao narod koji je proveo stoljeća u državnim zajednicam u kojima nikad nije bio osnovna odrednica iskoristili priliku i dobili državu u kojoj će se većina stanovništva, recimo to tako, osjećati 'kao kod kuće'?

 - Promjene koje su zadesile svijet nestankom komunističkog sustava, Varšavskog pakta i bipolarne podjele svijeta su takve da je većina svijeta danas u tranziciji. Kada je riječ o bivšim zemljama «realnog» ili «samoupravnog» socijalizma i među njima ima bitnih razlika. Jedne su imale vlastitu državu, i proživljavaju duboke promjene rješavajući se  trauma komunističke diktature i komunističkog nasljeđa. Druge pak, poput Hrvatske, Slovenije, Slovačke, Litve, Estonije, Letonije, itd. moraju stvarati i vlastitu državu i državne institucije. No i među njima ima razlike. Jer je u jednih u većoj mjeri ostala državotvorna misao i svijest o važnosti države za opstojnost naroda. U Hrvata je državotvorna misao bila najviše čuvana i njegovana u onim dijelovima naroda koji su najviše patili i koji su zato naučili što znači imati svoju državu. Komunistička teza da «radnička klasa nema domovine», i globalistička da «kapital ne poznaje državne granice» - zato su plodno tlo za opstanak kolonijalnog mentaliteta koji je i danas prisutan u hrvatskom političkom životu. Takvo stanje upućuje na zaključak da smo se u zadnji tren izborili za svoju državu, ali da će trebati vremena da je izgradimo na zdravim osnovama.

* Koliko je današnja Hrvatska i sve teškoće u kojima se nalazi i kroz koje prolazi rezultat činjenice da je nacionalna država od strane neoliberalne političke scene u svijetu dovedena u status "povijesnog relikta" a koliko rezultat povijesnog neiskustva u vođenju vlastite države?

- Rekao bih da je danas nacionalna država na udaru podjednako i od neoliberalne doktrine, marksističke teorije o odumiranju države (jedan komentator velikog  zagrebačkog dnevnika, komentirao je proširenje EU 1. svibnja 2004. kao povijesni datum nestanka država), neiskustva i neznanja vođenja nacionalnih interesa. Iz tih je razloga danas još uvijek dijelu javnosti i dijelu medija neprihvatljivo kada se otvoreno govori o hrvatskim nacionalnim interesima. No treba naglasiti da je Hrvatska kao nacionalna država hrvatskog naroda posebno na udaru, jer deterministi koji upravljaju krizom na jugoistoku Europe, ne žele Hrvatski kao nacionalnu državu hrvatskog naroda. Zato je treba «detuđmanizirati», kako bi jugoistok Europe, ponovo bio laboratorijem novih tvorbi i eksperimenata u rješavanju BiH, Kosova, Makedonije.

* Zbog čega je jednoj Češkoj bilo moguće isključiti komuniste iz javnog i političkog života dok je istovremeno Hrvatska u čvrstom zagrljaju bivših komunista koji, na primjer, u sredstvima javnog informiranja imaju gotovo neprikosnovenu vlast i kontrolu? Zbog čega danas u gotovo svom tisku susrećemo iste one osobe koje su do devedesetih imale jednako glasnu ulogu dok su istovremeno svi autori koji prije svega razmišljaju o hrvatskoj državi a tek onda o svemu ostalome svedeni na razinu ponekih županijskih novina ili lokalnih radiostanica?

 - Tome je vjerojatno više razloga. Potrebno je podsjetiti barem na dva. Hrvatska je mogla nastati jedino na ideji pomirbe, na ideji da nestanu građani prvoga i drugog reda, da se «unutarnji i vanjski neprijatelj» pomire s hrvatskim komunistima u zajedničkoj borbi protiv agresora na Hrvatsku. Nije se mogao voditi rat protiv agresora, a u pozadini ideološki rat. Osim toga takav ideološki obračun nije ni primjeren demokraciji. To što danas u tisku «susrećemo» iste osobe i iste teze kao i do devedesetih, treba «zahvaliti» činjenici što su mediji danas u rukama pretežito stranog kapitala, koji svoje saveznike pronalazi u onima s kojima dijeli istu ideologiju ili iste interese. Kao što vidimo to nisu nužno i hrvatski nacionalni interesi. Danas je u Hrvatskoj medijski prostor jasno podijeljen, nema cenzure, ali ni mogućnosti da «nepoćudna» vijest ugleda svijetlo dana. Filter je barem dvostruki. Opći okvir medijskog prostora određuju strani vlasnici svojim svjetonazorima i svojim kriterijima; unutarnji raspored vijesti određuju kontrolori – čija je zadaća ne dozvoliti razvoj nacionalne opcije i zamah hrvatskih nacionalnih interesa.

* Zbog čega jedna po svemu suvremena i civilizirana ideja predsjednika Tuđmana o pomirenju svih Hrvata nikad nije naišla na jednako glasnu podršku unutar Hrvatske kao što je naišla na opću osudu struktura koje su se devedesetih provukle kroz smjenu država i koje su po svemu sudeći, ako nikako drugačije a ono ideološki, danas na kormilu države? Koliko uopće slika današnje Hrvatske koju se može dobiti iz novina odgovara raspoloženju stanovništva? Ima li uopće većina hrvatske populacije nekog načina da je se, u političkom smislu, objektivno "čuje" ili je taj problem 'sređen' izbornim sistemom?

- Znanstvena istraživanja raspoloženja naroda i stavova u medijima pokazuju sasvim oprečne slike. Narod drži da su najveće vrijednosti Domovinski rad, katolička crkva, Hrvatska vojska, vjeruju u predsjednika Tuđmana, dok se u medijima te vrijednosti prikazuju negativno ili ponekad neutralno. Zašto je tome tako? Zašto pomirba nije naišla na podršku «lijeve» opcije? Zato što se oni nikada nisu ispričali za svoje postupke. Zato što oni nikada nisu priznali svoje pogreške; o tome se ne govori i to se ne istražuje. Zato se oni nemaju zašto miriti, a nemaju ni potrebe jer su došli na vlast uz međunarodnu potporu, i sve dok Bruxelleske i Washingtonske interese zagovaraju u Hrvatskoj, a ne hrvatske u Bruxellesu i Washingtonu to će biti tako.

* Kolika je u tome svemu uloga predsjednika Tuđmana i mislite li da je možda bilo potrebno daleko energičnije lustracijom ukloniti "staru vlast" iz državne uprave odnosno politike? Jer iako se to danas čino gotovo neizvedivim, činjenica jest da je taj proces uspješno izveden u nekoliko bivših istočnoeuropskih država? Je li doista moguće da je hrvatsko stanovništvo bilo toliko sretnije u nazovimo to komunističkoj državi od ostalih istočnoeuropskih nacija koje su lustraciju provele da nikad nije uspjelo odlučiti se i "progurati" lustraciju? Kako tumačite činjenicu, ne znamo da li neupitnu, da je zakon o lustraciji pred iznošenje u Sabor iz procedure uklonio – VladimirŠeks?

- Mislim da lustraciju nije bilo moguće provoditi u vrijeme kada je trećina hrvatskog teritorija bila okupirana. Hrvatska je tada trebala jedinstvo a ne podvajanja. Ne vjerujem da bismo mogli provesti i lustraciju i dobiti rat. No činjenica je da nama treba moderna i efikasna državna uprava. Za to nam je potrebno riješiti se komunističkog i birokratskog mentaliteta što je puno teže i dugotrajnije nego «stare vlasti». Konačno, pogledajte kako je teško integrirati bivše istočne Nijemce, u novo njemačko društvo, iako su se oni riješili i «stare vlasti» a proveli su i lustraciju.

*Nepobitno je da je jedan veliki dio onih koji o hrvatskoj državi razgovaraju s izvjesnim sarkastičnim tonovima našao argumente za to u promašajima u procesu tranzicije ekonomije iz društvene u tzv "tržišnu" ekonomiju. No još je očiglednija činjenica da ta transformacija nije završila 2000 godine a da je prema nedavnom izvještaju državne revizije od gotovo dvije tisuće privatiziranja državnih tvrtki samo sedamdest i pet tih postupaka bilo u skladu sa zakonom. Što mislite zbog čega kad se taj tranzicijski proces analizira postoji, barem prema sredstvima javnog informiranja, gotovo jednoglasje o zlima koje je državi nanio HDZ dok se sve ostalo promatra kao "slučajeve" a ne kao na grešku ne samo HDZ-a već i njegovih nasljednika odnosno kao na sistemsku grešku?

- Nisam ekonomist i ne mogu dati mjerodavnu ocjenu privatizacije. Činjenica je da je bilo kriminala u pretvorbi. I to je za svaku osudu bez iznimke. Međutim, činjenica je da su privatizacije u svim tranzicijskim zemljama završile na isti način, i da ni jedna nije provedena na zadovoljavajući način. Interpretacija izvještaja državne revizije o privatizaciji 2.000  državnih tvrtki isto je upitna. Istina je da u 75 tvrtki nije bilo ni jednog prekršaja, ali isto tako (ako se ne varam) tek je u manje od 100 slučajeva podnijeto kaznenih prijava. Prema tome radi se opet o političkim porukama tipa «oni su stvorili Hrvatsku da bi je opljačkali», itd. Danas najbogatiji ljudi u Hrvatskoj nisu oni koji su vezani za HDZ. Od 2000. privatiziran je veći dio državne imovine (nego do 2000.) ali o tome  se ne govori jer je Račanova vlada sve razvojne potencijale prodala ili prepustila strancima. A to izgleda nikoga ne uzrujava, odnosno sve dok traje taj proces treba isticati kako su oni drugi opljačkali Hrvatsku.

* U svojoj nedavno tiskanoj knjizi, Višnja Starešina s pozicije novinarke koja je pratila hrvatsku diplomatsku aktivnost u inozemstvu tijekom devedesetih, iznosi sliku jedne naivne i amaterske hrvatske vanjske politike čiji je odraz bilo pokušavanje dokazivanja da je embargo na oružje nepravda ili očekivanjem da će nas svijet razumjeti zato jer Srbi drže trećinu Hrvatske te da će to biti dovoljan argument da "svijet" prihvati hrvatske zahtjeve s blagonaklonošću. Koliko ta slika odgovara stvarnosti? Koliko je uopće bilo moguće imati efektnu vanjsku politiku ili poziciju u pregovorima ako je s jedne strane sjedio povjesničar-predsjednik s idejom povijesnog prava jednog naroda na svoju državu a s druge predstavnici odnosno nasljednici kolonijalnog mentaliteta i današnji nosioci neoliberalne ideje iza koje se krije nova vrsta kolonijalizma i koji shodno tome, svaku ideju nacionalne države smatraju posve, u najmanju ruku, zastarjelom?

- Danas se pišu knjige o suvremenoj hrvatskoj povijesti iz različitih uglova. Osnovna ocjena ipak se mora donijeti na temelju krajnjih rezultata. Činjenica je da je predsjednik Tuđman uspio dovesti Hrvatsku do međunarodnog priznanja i osloboditi okupirani teritorij. Činjenica je da je njegova osnovna teza da je proces globalizacije dvosmjerni proces: integracije ali i individualizacije, potvrđen nastankom 15 novih država na tlu Europe nakon sloma komunizma 1989. Činjenica je da na svom putu osamostaljivanja Hrvatska nije imala potporu, već naprotiv. Put do cilja bio je moguć samo uz pravilne prosudbe vojnih, političkih i međunarodnih okolnosti. Predsjedniku Tuđmanu tu kvalitetu priznaju i njegovi najveći protivnici.

* Jedan od penzioniranih generala iz doba devedesetih (gospodin Ćosić) održao je u Zagrebu pred otprilike godinu dana predavanje o potrebi razvoja strategije Hrvatske glede političkog okruženja i očitih pokušaja da se političkim procesima u državi upravlja izvana. Pri tom je čak pokazao brošuru dobijenu od kolege obavještajca iz inozemstva koja se bavila metodama izazivanja političkog kaosa u ciljanim državama s namjerom da se upravlja njihovom političkom sudbinom. Mislite li da su takvi procesi na djelu u Hrvatskoj? Kakvi su ciljevi takvih obavještajno-političkih akcija i kamo bi oni trebali odvesti Hrvatsku?

 -   Danas je Hrvatska izložena informacijskom ratu, ali novim strategijama informacijskog rata koje su razvijene sredinom 1990-ih. Njime se služe oni upravljači krizama, koji su danas zaduženi za jugoistok Europe, ili zapadni Balkan. Hrvatska je dio ratišta u tom informacijskom prostoru. Sve se odvija «javno» iako su ciljevi strategije skriveni. Osnovni je cilj informacijskog rata osigurati informacijsku superiornost tako da se ne dozvoli razvoj «oporbenih informacija». Protuinformacijama treba prekriti svaku oporbenu informaciju.  Kontrolom medija, upravlja se javnošću, usmjeravaju izbori, dovode na vlast poslušne garniture, diskreditiraju protivnici, prisiljava Hrvatska na poslušnost u međunarodnim odnosima. Gospodarsku neovisnost Hrvatska gubi jer je bankarski sustav 95% u rukama stranog kapitala; na političku poslušnost prisiljava se haškim optužnicam

* U jednom svom nedavnom tekstu (2000) g. Slavko Kulić s Ekonomskog Instituta u Zagrebu vuče paralelu izmedju nacizma i globalizma na ovaj način; ...Znači razlike između nacizma i globalizma u osvajanju svijeta od strane jedne sile, jedne države i jednog monopola u biti nema, samo se razlikuju u sredstvima pomoću kojih se to čini. I navodi dalje kako se sve više država pokušava uključiti u WTO i to čak vide kao svoje državne prioritete iako je posve jasno da je npr WTO institucija koja nameće neekvivalentne razmjenske odnose u svijetu. Te države ne znajući što za to dobijaju (osim doista nižih cijena – ali samo do uništenja domaće proizvodnje) gube suverenitet i nacionalnost. Ulaze u stanje, kako to kaže g. Kulić, u stanje difuzne diktature predajući sve svoje na oltar globalizacije a bez i najmanje naznake kako će to promijeniti bilo čiji život na bolje.
Kako vidite činjenicu da u Hrvatskoj 90% političke elite bezrezervno podržava ove svjetske procese? Što mislite o tome hoće li se kroz 20-30 godina na osobe koje su bez ikakvih rezervi Hrvatsku uključile u ovaj proces (Račan, Sanader) gledati kao na spasitelje ili pak kao na ispodprosječne provincijalne političare koji su potpisali kapitulaciju prije bitke kako ne bi gubili vrijeme, zabavljeni privatizacijama, sitnim mešetarenjima, stranačkim kompromisima, ili jednostavno rečeno, vlatitim ekonomskim interesima?

- Mislim da je hrvatski narod pametniji od svojih političkih «elita». Osobno ne smatram da je Hrvatskoj cilj ući u EU ili NATO. To je sredstvo, a cilj je osigurati sigurnost države i blagostanje njezinih građana. Zato bih s tih pozicija pregovarao o europskim integracijama. A prvo bih u tim pregovorima postavio pitanje kako će EU izgledati 2025 godine? Ako će to biti neka unitarna, federalna Europa, onda Hrvatska ne treba žuriti u članstvo takve političke organizacije. Ako će to biti konfederalna Europa,  Europa nacija onda hrvatska treba imati mjesto za tim stolom. Ali s ugovorima koji su za nju povoljni. Račan nije potpisao povoljne ugovore. Ne vjerujem da će se za 20-30 godina bilo tko sjećati Račana ili Sanadera; ostat će u sjećanju samo to da hrvatska nije imala viziju a ni konsenzus oko ključnih pitanja dugoročnog razvitka i da zato mora plaćati visoku cijenu nesposobnosti svojih političkih elita.

* Andrija Hebrang je nedavno izjavio kako je HDZ zapravo profitirao aferom Žužul jer se pokazalo istragom državnog tužilaštva da je pred zakonom čist. S obzirom da je to već najmanje treća afera ministra Žužula koja ima korupcionaške konotacije, javnost o njemu ima porazno mišljenje. To se vidjelo i u nedavnoj TV emisiji u kojoj je preko 90% gledalaca glasalo da ministar Žužul treba dati ostavku. Više je nego logično pretpostaviti da bi za HDZ bilo veoma pragmatično ukloniti ministra Žužula iz vlade i tako barem nekako dati utisak da se hrvatska politika počela nositi s bezbrojnim aferama. Sanader bi tada mogao reći kako je prvi predsjednik vlade koji u svojoj blizini ne želi takve afere i to bi mu gotovo sigurno više koristilo na sljedećim izborima od izjave ministra Hebranga kojom se uopće ne spominje moralna strana afere Žužul (kojom se ne bave pravosudne institucije). Ivo Sanader je otišao tako daleko da je opoziciji poručio da neka najprije počisti pred svojim vratima vjerojatno nesvjestan ili nimalo zabrinut za mogućnost da je prosječni hrvatski glasač ovo preveo kao  i vi ste krali pa niste micali svoje ministre.
Ako biste htjeli dati moralnu dijagnozu današnje vladajuće političke elite, kako bi ona glasila? Ako bi Vaša dijagnoza bila negativna, vidite li neki izlaz iz ove bolesti? Ne dokazuje li ova afera da hrvatska politička elita samo djelomice ovisi o domaćem biračkom tijelu kojeg uzorno kontrolira sredstvima javnog informiranja te da više ovisi o ispunjavanju zadataka koji stižu iz Washingtona ili Bruxellesa a koje se uporno i ponekad uspješno prikazuje kao naše vlastite ciljeve? I ako biste se složili s ovom postavkom koja je više nego očito i rezultat već spomenutog procesa globalizacije, treba li se tome prepustiti ili ne?

- Onoga trenutka kada je počela opstrukcija i destrukcija temeljnih vrijednosti na kojima je stvorena hrvatska država, počinje i moralno rastakanje hrvatskog društva. Ista se slika ponavlja ne samo na političkoj sceni, nego i u medijima. Štoviše vjerujem da je slika politike i medija, zrcalna slika. Ti procesi jesu u velikoj mjeri rezultat globalizacije, koja počiva na relativizaciji svih vrijednosti. U Ustav EU nije mogla uči ni konstatacija da se Europa razvila na kršćanskim vrijednostima. Hrvatska kao nacionalna država hrvatskog naroda kriminalizira se do krajnjih granica. Posljedica toga su dnevna samoubojstva branitelja, koji ne mogu pojmiti i podnijeti da je njihova žrtva bila uzaludna i da je obezvređuju oni koji danas žive u slobodi. Ako se Hrvatska tome prepusti, onda nema izlaska iz krize u koju će sve dublje tonuti. Put je izlaska iz krize postići konsenzus oko temeljnih vrijednosti koje svi moraju poštivati. Te se temeljne vrijednosti moraju izvesti iz nacionalnih interesa. To nam je jedini put u budućnost.

              >>>>>>

 

A. Karlovic - Amac Forum ® 

 

 
Line

Copyright @2003 - 2005 Hrvati AMAC forum.

   
 
Line

AMAC forum

 

 

 

AMAC Forum

Hrvatski list

Usudjujem se reći da je danas pokrenuta hajka na Gotovinu. Traže ga na sve strane, ispituju ljude. Da, on je bio ovdje u Betaniji, 17. ožujka 2001. godine na programu duhovne obnove. No, tada nije bilo nikakve potjernice za njim. Ono sto ja mogu reći o njemu je činjenica da je on častan i moralan čovjek, da stoji iza svojih riječi i djela, i čudi me kako se za takvim čovjekom može objaviti potjernica i poduzimati takva hajka!

 

 

Hrvatski list

ktualno
Gotovina VAZNIJI od EU /Hrvati AMAC- podrska Anti Gotovini

D Jucer je na HTV-u bila Hloverkina emisija Otvoreno na temu A. Gotovine i vrijedi je komentirati:

Prvo, dva 'advokata' vlade koji su zastupali ideju obvezatne suradnje sa sudom u Haagu bez obzira sto odatle stizalo nasli su se u opasnoj manjini i djelovali poput dva zombija koji bez obzira sto ih se pita uvijek daju isti odgovor.
U emisiji se najbolje pokazao Ivo Pukanic koji je posve otovoreno ismijavao vladino ponasanje dajuci podrsku Gotovini izlazuci njegovu 'logiku'.

Ali najbolje je doslo na kraju! U emisiji je postavljeno pitanje "Mislite li da se A. Gotovina treba predati prije 17 ozujka?".

90% odgovora je glasilo 'ne' a samo 10% 'da'.

Eto, tu se najbolje vidi zastupa li ova vlada prioritete koje je sam smislila ili one prioritete za cije zastupanje su joj mandat dali biraci na proteklim izborima.

Dakle, Kako je "Ognjistar" davno napisao( "Ognjistar u mRacnoj demoNkraciji", NAJVAZNIJEG ZIVOG Hrvata cekaju sudbonosne DUZNOSTI. U clanku "Gotovina, najvazniji zivi Hrvat" mislio sam upravo na duznost Predsjednika Opsirnije

Hrvati AMAC forum
ANTE GOTOVINA

Dakle, Kako je "Ognjistar" davno napisao( "Ognjistar u mRacnoj demoNkraciji", NAJVAZNIJEG ZIVOG Hrvata cekaju sudbonosne DUZNOSTI. U clanku "Gotovina, najvazniji zivi Hrvat" mislio sam upravo na duznost Predsjednika Opsirnije

AMAC forum

Hasku optuznicu su pisali Racan, Mesic i hrvatski mediji koji kriminaliziraju obrambeni Domovinski rat i unistavaju temelje hrvatske drzavnosti i slobode

EU trazi od Hrvatske sto se ne bi ni od jedne normalne drzave trazilo, sve sam vise uvjeren da su u pisanju te skandalozne maksimalno slagane i frizirane haske optuznice prema Gotovini koja je zadnji cilj u realizaciji velikosrpskog Zapadnog Balkana kljucnu ulogu odigrali Mesic i Racan. Jer bez podrske hrvatske politike nikada se jedan (beznacajni) Hag ne bi usudio napisati takvu optuznicu protiv jedne suverene drzave, to je sve bio dogovor sa ciljem ponizavanja Hrvatske i realizacije Zapadnog Balkana pod srpskim vodstvom sto nasa politika sve prihvaca jer ide u Beograd koji ni ne pomislja da plati ratnu odstetu, da trazi oprost i da se isprica, te koji kako vidimo po EU i dalje laje i pljuje protiv Hrvatske Opsirnije